Zielony kremik warzywny.

Składniki:

jedna marchewka- cena ok. 20gr

jeden brokuł- cena ok. 4zł

jedna mała cukinia- cena ok. 1zł

1/3 małego pora- cena ok. 1zł

dwa ziemniaki- cena ok. 20gr

mały kawałek selera- cena ok. 30gr

pół zielonej papryki- cena ok. 1zł

4-5 łyżek jogurtu lub wysokoprocentowej śmietany- cena ok. 1zł

natka pietruszki- cena ok. 2zł

udko kurczaka- cena ok. 3zł

przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, bazylia lub majeranek

Koszt przygotowania potrawy: 13-14zł

Sposób przygotowania:

Do sporego garnka z zimna wodą włóż opłukane udko z kurczaka, możesz wrzucić również dwa liście laurowe. Zostaw na ok. 25 minut na małym gazie, w tym czasie:

Obierz, umyj marchewkę i selera, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Umytego brokuła podziel na części, obraną cukinię i ziemniaki również pokrój w kostkę. Następnie posiekaj wcześniej umytego pora. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka, w którym przygotowujesz wywar i gotuj razem na wolnym ogniu ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie posiekaj natkę pietruszki, wyjmij z lodówki śmietanę lub jogurt i przygotuj blender.

Kiedy już warzywa będą ugotowane, wyjmij kurczaka z garnka i zaatakuj zupę blenderem. Zmiksowaną zupę dopraw według uznania i zabiel śmietaną lub i jogurtem.

Et voila! Bonne appetit!:)